Dreambox One s novým čipom a 53.360 DMIPS pred vydaním v predbežnom teste

Dream Property, výrobca prijímačov Dreambox, oznámila po niekoľkých zmenách konečný dátum vydania, cenu a špecifikácie pre dychtivo očakávaný, legendárny a nový Dreambox One. S jeho prvým 4K / UHD dual-boot prijímačom, Dream Property reaguje na trh a tlak konkurenčných modelov. Prvý z troch variantov bude vydaný na v priebehu niekoľkých dní. Odborný časopis Satvision testoval Dreambox One pred jeho vydaním. Zistenia by mali spôsobiť,  že sa konkurenti nemeckej spoločnosti budú triasť.

Inovácie: SoC od Amlogic, Linux E2 a Android Dual Boot, diaľkové ovládanie Bluetooth s hlasovým ovládaním

Prvá významná inovácia: s Dreambox One sa výrobca Dream Property z Nemecka po prvý raz spolieha na koncepciu Linux E2 a Android dual boot (Android bude zavedený neskôr). Nový prijímač Dreambox teda kombinuje to najlepšie z oboch táborov. Prvotriedny televízny pôžitok založený na Linuxe E2 a OTT zábavy s aplikáciami ako Netflix,  Amazon Prime Video, Kodi, DAZN a dalšie založené na Android 8.1. Očakávalo sa, že Dreambox One bude kombinovať oba operačné systémy. Zvyšujúci sa počet konkurentov túži po koncepcii s multibootom a reaguje na rastúci dopyt televíznych divákov a neustály nárast počtu používateľov streamingových aplikácií ako Kodi, Netflix a pod. Dopytpo dalších službách, ako je Amazon s Amazon Fire TV, alebo Apple s Apple TV,  mal spôsobiť ďalší tlak.

Druhá hlavná inovácia, Dream Property s Dreambox One a jeho dvojitým konceptom,  by mali zabezpečiť, aby si výrobca udržal svoju pevnú pozíciu na trhu zábavy v nasledujúcich rokoch. Dreambox One má úplne nový systém na čipe (SoC) od spoločnosti Amlogic a prichádza v kombinácii s nainštalovaným hardvérom s až šialeným výkonom na úrovni 53,360 DMIPS! Podľa predbežného testu spoločnosti Satvision je Dream Property dokonca jeden z prvých partnerov, ktorý používa procesor S922X od spoločnosti Amlogic.

Tretia hlavná inovácia, ktorú prináša Dreambox One, je nová koncepcia diaľkového ovládania. Dizajn nového diaľkového ovládača s Bluetooth, sleduje typickú dizajnovú líniu, ktorá je známa z predchodcov, ako Dreambox DM920, alebo Dreambox DM900. Oblý tvar, čierna farba, skôr jednoduché a elegantné, ako moderné a divoké. Podľa Satvision, diaľkové ovládanie Dreambox One nemá žiadne podsvietené tlačidlá – ale má funkciu hlasového ovládania (bude pridaná neskôr v priebehu roka 2019). Prostredníctvom služby Amazon Alexa je možné box pohodlne ovládať hlasovým príkazom. Dosah je podľa predbežného testu dobrý, takmer osem metrov, signálny generátor je programovateľný a infračervené ovládanie jednoduchého diaľkového ovládania tiež. „Okrem toho diaľkové ovládanie vibruje na žiadosti o určité činnosti,“ hovorí Satvision jeden z pekných trikov diaľkového ovládača.

Inovácie Dreambox One v prehľade:

  • Dual Boot: Prvýkrát Android 8.1 (Oreo) a Linux Enigma 2 v Dreamboxe
  • Nový SoC: 53,360 DMIPS vďaka úplne novému systému na čipe Amlogic S922X 
  • koncept: diaľkové ovládanie s Bluetooth, hlasové ovládanie a vibrácie
  • Cena Dreambox One a rôzne varianty modelov s tunermi

Cena Dreambox One a rôzne varianty tunera a modelu

Okrem dátumu vydania (ktorý sa však už pár krát posunul, preto nekorešponduje s obrázkom vyššie), výrobca Dreambox tiež zverejnila cenu a ceny nového TV / IPTV combo:

  • Prvý z troch variantov bude vydaný na začiatkom júna a bude mať cenu 259,00 €. Má permanentne nainštalovaný tuner Twin DVB-S2X.
  • Druhý variant sa javí ako combo prijímač za rovnakú cenu pravdepodobne o mesiac-dva neskôr. Bude mať pevný DVB-S2X a DVB-C / T2 tuner, hovorí Satvision.
  • Tretí a posledný variant je výzvou pre bežné Android IPTV boxy. Nazýva sa „Dreambox Play“ a je to „čistý streaming box bez tunera“. Plánované je vydanie Dreambox Play v lete 2019. Cena: 149,00 Euro.

Varianty modelu a tunera Dreambox One v prehľade:

  • Sat verzia: Trvale nainštalovaný tuner Twin DVB-S2X. Vydanie začiatkom júna 2019, cena 259,00 Euro
  • Combo verzia: Jeden permanentne nainštalovaný DVB-S2X a DVB-C / T2 tuner, vydanie júl-august 2019, cena 259,00 Euro
  • Play variant: Žiadny tuner, navrhnutý ako streaming box. Relase v lete 2019, cena 149,00 Euro

Inštalované hardvérové ​​a technické údaje Dreambox One

Prvýkrát a ako jeden z prvých partnerov Dream Property použil čip Amlogic S922X , čo v kombinácii s nainštalovaným procesorom, pamäťou flash, pamäťou a grafickým procesorom predstavuje nadpriemerný výkon 53,360 DMIPS. „Prvý zástupca poslednej generácie Dream má neuveriteľných 16 gigabajtov Flash,“ píše Satvision v teste. Prijímač poháňa štvorjadrový procesor A73 plus duálny A53 a dva gigabajty RAM. „Grafická jednotka používaná v Dreambox One je GPM Mali-G52 GPU s 850 MHz,“ hovorí obchodný časopis. Zdá sa, že pre Dreambox One sa neplánuje interný HDD, alebo rámik plug and play pre pevné disky.

Hardvér Dreambox One v prehľade:

Dream používa Amlogic System na Chipe (SoC) s S922X
Použitý štvorjadrový štvorjadrový procesor A73 plus Dual A53
Grafický procesor je 850MHz ARM Mali-G52
Čo sa týka flash pamäte, Dreambox One čaká 16 GB
Nainštalované 2 GB pamäte RAM

 

Vlastnosti a funkcie nového Dreamboxu

S funkciou multibootu Dreambox One a Dreambox Play sú pre fanúšikov Dreamboxu úplne nové možnosti. Okrem čistého televízneho príjmu cez tuner otvára operačný systém Android takmer neobmedzenú a nelineárnu ponuku zábavy. Vždy môžete nainštalovať bezplatné aplikácie z obchodu Google Play, napríklad Netflix, Amazon Prime Video, DAZN a ďalšie. Sľubný a pozoruhodný je tiež dualny systém antén Wifi pre možnosť pripojenia cez WiFi. Obsah mediálnej knižnice sa teda prostredníctvom integrovanej siete WLAN prenášal stabilne a spoľahlivo.

Dreambox One podporuje HDR10 a HLG a má rozhranie Bluetooth 5.0 a pokrýva štandard WLAN 802.11 a / b / g / n / ac (2×2 MIMO). Podľa Satvision, dvojité satelitné tunery majú multistream a S2X moduláciu. Ďalším doplnkom je kódovanie hardvéru v kódekoch H.264 / H.265 (1080p60). Kódovanie cez softvér by malo byť možné v budúcnosti. S približne 7 wattmi je prijímač s funkciami Androidu v režime TV tiež veľmi energeticky efektívny. S ohľadom na podporované multimediálne formáty je nový Dreambox s konkurenčnými prijímačmi na rovnakej úrovni.

Satvision bohužiaľ nemohol otestovať kvalitu obrazu 4K v predbežnom teste kvôli chýbajúcemu rozlíšeniu 2160p. Napriek tomu sa Dreambox One predstavil v teste s mnohými sľubnými vlastnosťami. Prijímač je pri zavádzaní a prevádzke veľmi plynulý a rýchly. Spínacie časy sú s SD a HD kanálmi na úrovni v jednej až dvoch sekundách. K dispozícii sú predprogramované zoznamy kanálov pre Astra 19,2 ° a 7-dňové (Multi) EPG so štandardnými dátami. Nahrávky a Timeshift fungovali v teste na USB disku, pamäťové karty SD nedokázali rozpoznať testovacie zariadenie a PIP nebol tiež dostupný. Dolby Vision je podľa testu – aj keď ho chipset podporuje – zatiaľ neplánovaný.

Najdôležitejšie a už známe funkcie programu Dreambox One na prvý pohľad:

Dualboot: Neustále rozširovanie prostredníctvom bezplatných aplikácií z obchodu Google Play
Dvojpásmová WLAN (802.11 a / b / c / g / ac 2×2 MIMO)
Rozhranie Bluetooth 5.0
7 dní (multi) EPG
Kódovanie hardvéru H.264 / H.265 (1080p60), sľúbené aj kódovanie softvérom
Neobmedzená kapacita pre uložné zariadenia
Neobmedzené zoznamy obľúbených skupín
Viacjazyčnosť: 32 podporovaných jazykov
Formáty HDTV: 2160p, 1080i / p, 720p, 576p, 480i / p
Podpora DiSEqC a Unicable: 1,0, 1,1, 1,2, USALS
schopnosť MultiStreamu
Nahrávky cez EPG / Timer
Funkcia časového posunu

 

Pripojenia a rozhrania prvého 4K / UHD dual boot prijímača od Dream Property

Pokiaľ ide o konektivitu, Dreambox One ľahko drží krok so súčasnými konkurenčnými modelmi a bez problémov sa integruje do prakticky akéhokoľvek televízneho stojanu, alebo systémovej skrinky. Kombinácia prijímača a IPTV boxu využíva HDMI 2.0 výstup a optické S / PDIF rozhranie pre spracovanie signálu obrazu a zvuku. Okrem toho – v závislosti od variantu – dvojitý DVB-S2X , alebo DVB-C / T2 tuner na zadnej palete portov. V Dreambox Play tuner nebude. Okrem toho, Dream Service Porty v obvyklej forme, jeden USB 2.0 a jeden USB 3.0 port. Na pravej strane je 12V napájací konektor a vypínač.

Na dvojdielnej prednej strane, ktorá je podľa Satvisionu plastovou kombináciou matného čierneho a klavírneho laku, sú dve skryté čítačky kariet. K dispozícii je čítačka kariet SD a čítačka čipových kariet, ktoré zdieľajú prednú časť Dreambox One s tlačidlom pohotovostného režimu a logom Dreambox.

Pripojenia a rozhrania Dreambox One v prehľade:

1x výstup HDMI 2.0 (späť)
1x S / PDIF, optický (zadný)
1x USB 3.0 (späť)
1x USB 2.0 (späť)
1x Gigabit LAN (späť)
1x Dream Service Port (späť)
1x 12V napájanie
1x čítačka kariet SD (predná strana)
1x čítačka čipových kariet (predná strana)

 

Neobvyklý vzhľad: materiál, farba, veľkosť a hmotnosť

„Dreambox One je postavený napriek sviežim hardvérovým funkciám, do  veľmi kompaktného vzhľadu a vyzerá vysoko kvalitne,“ opisuje Satvision vzhľad testovacieho modelu. Čierny Dreambox One má dobré spracovanie materiálu. Rozmery boli približne 172 x 34 x 93 milimetrov a hmotnosť nového 4K / UHD Dual Boot Receivera zastala pri 306 gramoch. Preto sa skrinka môže skryť (aj vďaka diaľkovému ovládaniu Bluetooth), takže je ideálnym napríklad v karavane, vo výklenkoch, skrinkách a pod. Skosený predný koniec skrinky a úzky, rámovaný hliníkový chladič definuje nový vzhľad Dreamboxov ONE.

 Vzhľad zariadenia Dreambox One v prehľade:

Materiál: plast a hliník (chladiaca doska)
Farba: Matný čierny a vzhľad klavírneho laku
Rozmery: 172 x 34 x 93 mm
Hmotnosť: 306 gramov

 

Dreambox One vs. Dreambox DM920 – rozdiely a porovnanie s jeho predchodcom

Dreambox One a Dreambox Play hádžu obvyklé koncepty Dream Property cez palubu a púšťajú sa do nových brehov. Dreambox One opúšťa typický známy vzhľad predchádzajúcich modelov, ako DM920 sa DM900, DM500 . Usiluje sa o úplne nové a odvážne konštrukčné linky, aj ked ešte nedávno sa dúfalo vo vydaní bilej verzi DM9xx. One je jednoducho uhladenejší, menší a robí krok od typických návrhov prijímačov k modernejším, dynamickejším formám. To sa prejavuje nielen na chýbajúcom displeji.

Ďalší veľký rozdiel oproti Dreambox DM920 je Amlogic SoC (System on Chip).  Dreambox DM920 by mal byť posledný prijímač z Dream Property, ktorý má nainštalovaný Broadcom chipset. V porovnaní s jeho predchodcom má nový Dreambox aj dva operačné systémy. Android 8.1 a Linux Enigma 2. Nemá Plug and Play tunerové sloty, pravdepodobne žiadny pevný disk, iba jeden HDMI výstup s 16 GB pamäte flash. Má dva USB porty (USB 2.0 a 3.0) a žiadny slot CI.

Najväčšie rozdiely medzi Dreambox One a jeho predchodcom DM920:

  • Úplne nový koncept dizajnu
  • Dva operačné systémy namiesto jedného: Android a Linux E2
  • Zdvojnásobené množstvo pamäte flash: 16 GB namiesto 8 GB
  • Štvorjadrový procesor namiesto dvojjadrového procesora
  • 53,360 DMIPS namiesto 12 000 DMIPS
  • Pevné tunery namiesto zásuvných modulov plug & play tunerov
  • Žiadne rozhranie CI namiesto dvoch rozhraní CI
  • Žiadny displej namiesto 3-palcového farebného LCD displeja
  • Dva porty USB (2.0 a 3.0) namiesto portu USB 3.0
  • Výstup HDMI 2.0 namiesto výstupu a vstupu HDMI 2.0
  • integrované dvojpásmové Wi-Fi namiesto voliteľného Wi-Fi pripojenia cez USB wifi
  • Pravdepodobne žiadny pevný disk

 

Záver testu Dreambox One a jeho vyhliadky

Obchodný magazín Satvision, ktorý v pred-teste zobral Dreambox One pod mikroskop, má pozitívny záver. Dream Property bol prvým známym výrobcom set-top boxov, ktorý zvrátil trendy použitím čipu Amlogic. To bude sprevádzané integráciou Androidu, ako druhého operačného systému vedľa Linuxu. Podmienky pre úspešnú kombináciu E2 prijímača a Android boxu dáva výkonný hardvér spolu s veľmi rýchlym štvorjadrovým procesorom, Bluetooth 5.0 a dvojpásmovým Wi-Fi. Hlasové ovládanie cez Alexa, ktoré je oznámené na toto leto bude príjemnou čerešničkou na torte. Z týchto dôvodov sa Satvision pozitívne teší na tento model a hovorí o tomto modeli v závere:

Nový procesor, nové možnosti: Kompaktný UHD performer s veľkým potenciálom„.

Dá sa predpokladať, že nový Dreambox – napriek novátorskému konceptu, alebo možno aj presne z toho dôvodu – bude rovnako úspešný ako predchádzajúce modely.  Za nás už len ostáva povedať, že opozdený termín vydania mal svoje opodstatnenie a na trh nepríde polotovar, ktorý sa bude za jazdy vylaďovať.

Akonáhle sa Dreambox One objaví na trhu a bude k dispozícii, samozrejme si ho môžete kúpiť v eshope ELLANO.SK.

Všetky informácie v článku sú bez záruky, zdroj informácií o Dreambox One je marcové vydanie (2019) spoločnosti Satvision

Použité zdroje: satking, satvision